Hoppa till sidans innehåll

Bruketlyftet - Alla på Snö en upplevelse för fjärdeklassarna

01 MAR 2021 11:00
Idrottssamarbetet Bruketlyftet har genomförts i härligt vinterväder och fina snöförhållanden.
  • Uppdaterad: 01 MAR 2021 11:00

Soluppgång Bruket

Soluppgång Bruket

 Investering i Bruket i mera kapacitet för att producera konstsnö och en stor insats från kommunens anställda som tillsammans med snöhjältar från Järfälla Skidklubb och JAK har skapat de bästa förutsättningar för att genomföra snö- och skidglädje för årets 4:e klassare.

Covid-19 har resulterat i att många skolor inte haft möjlighet att delta. Drygt 200 elever deltog i år jämfört med ca 900 tidigare vintrar.

Eleverna fick prova på längdskidåkning, snowboard, snöskor och tipsrunda. Föräldrar från Järfälla Alpina ställde upp som ledare för att ge elever med egna slalomskidor och skidvana möjlighet att åka i den välpreparerade backen. Från Järfälla Skidklubbs sida hjälpte och stöttade vi REAL-gymnasiets Äventyr & Naturlinje när de gav eleverna längdskidåkningsglädje.  

Jean-Michel tillsammans med ledare hjälpen en elvev äöver den konstgjorda kullen.

Jean-Michel tillsammans med ledare hjälpen en elev över konstgjorda kullen.

Engagerade lärare från REAL-gymnasiet, Jean-Michel och Erika, har med omsorgsfulla förberedelser gjort att 4:e klassarna fick en härlig vinterdag. Redan i november var REAL-gymnasiet i Bruket och förberedde övningar som sedan följdes upp med en dag när backe och konstsnöspår var preparerade och klara.

REAL-gymnasiet Brukeet förberedelser_550.JPG

I november smalades lärare och blivande ledare samt Alla på Snö ansvarige Fredrik Blank från Skidförbundet i Bruket

Som kvittens på att ledarna lyckades med uppgiften är den uppskattning fjärdeklassarna visade. En klass frågade om de fick komma tillbaka efter sportlovet. Vi som medverkade från Järfälla Skidklubb såg många glada, varma och lyckliga ansikten.

Längdskidåkning passar 4:e klassarnas nyfikenhet att prova nya saker. Längdskidåkningsglädje handlar om:

  • Längdskidåkning innehåller många element som är tillräckligt svåra för att de skall vara en utmaning men samtidigt så enkla att man på en timme gör påtagliga framsteg. Från att ha ramlat ett tiotal gånger på första varvet till att man klarar sig utan att ramla i slutet av övningspasset. Balans och motorik tränas och utvecklas snabbt hos barn.
  • I en liten sluttning får man tillräcklig hastighet för att fartkänslan skall upplevas samtidigt som svårigheten ökar.
  • Att åka i spår ger både trygghet och väcker nyfikenhet och utforskarglädje. Vad finns på andra sidan åkerholmen.
  • Längdskidåkning ger också möjlighet att uppleva snöglädje tillsammans. 

Idrottssamarbetet Bruketlyftet – Alla på Snö har blivit ett "åtagande" från kommunens sida vilket innebär att det är en årlig återkommande aktivitet. Idrott och Fritid har nu av politikerna fått i uppdrag att tillsammans med föreningar genomföra Bruketlyftet. Med den utökade kapaciteten i konstsnötillverkningen kan vi se fram emot att fjärdeklassarna i kommunen får uppleva en dag med snöglädje. Tredjeklassarna brukar längta efter aktiviteten i Bruket som nu blir permanent.

Stilstudie av Kacper från Chip och Chap_550.JPG

Stilstudie av Kasper från REAL-gymnasiets avslutningen med skidleken Chip and Chap

Från Järfälla Skidklubbs sida vill vi tacka Idrott och Fritid och alla medverkande för en viktig insats för att sprida snö- och skidglädje. Ett speciellt tack REAL-gymnasiets elever som aktiverar och engagerar barnen. För några av ledarna blir det långa dagar eftersom de stiger upp vid femtiden för att hinna fram. 

För sportlovslediga bli det möjlighet till, 

 Längdskidåkning på Bruket Friluftsområde 

Med snö i backen och i skidspåret bjuder kommunen tillsammans med Järfälla Skidklubb in dig som vill komma och testa på längdskidåkning. Det kommer att finnas möjlighet att långa utrustning för längdskidåkning på plats och de skostorlekar som finns är mellan 33-45. Under dagen kommer det finnas personal från Järfälla Fritid, fritidsgården Valvet samt ledare från Järfälla Skidklubb. Du är välkommen mellan 10:00 och 14:00 tisdag t om torsdag.

Skribent: Allan Edblom
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

____________________________

  Prenumerera på nyheter

____________________________

Vallaboden

____________________________

Våra skidspår

____________________________

Spårbidrag

____________________________

Postadress:
Järfälla Skidklubb - Skidor
Peter Henningsson, Klintvägen 18
17740 Järfälla

Kontakt:
Tel: 0705162845
E-post: jarfallaskid@gmail.c...