Hoppa till sidans innehåll

En skidentusiast har lämnat oss

04 DEC 2020 08:17
  • Uppdaterad: 04 DEC 2020 08:17

I slutet av april somnade Georg Kurki in efter ett par års sjukdom. När han skulle börja njuta av pensionärslivet som han såg fram emot drabbades han först av en hjärtinfarkt. En vecka senare en allvarlig stroke som innebar att han miste talförmågan. Rullstolen blev hans plats dagtid.
Georg arbetade med byggnadsställningar. Han reste ställningar både vid Högalidskyrkans restaurering och byggandet av Globen. Sin fritid ägnade han åt familjen, enduro och längdskidåkning. Mycket tid ägnade han till att underhålla sitt föräldrahem i trakten av Österbybruk.
Georg var med och startade upp klubben 1962 och lade ner otaliga timmar i klubben. Hans insats speglar hela klubbens utveckling under drygt 50 år. Den första tiden hade klubben sin verksamhet i Ängsjö. I bottenvåningen på det gamla kaféet fanns bastu och Elisabet Eriksson som under många år drev kaféet serverade gott fika.

I Ängsjö var klubben med och byggde elljusspåret. Det var både avverkning, röjning, sprängning och schaktarbeten som klubben hjälpte till med. Vår tidigare ordförande Pelle Lind hjälpte till som ton-åring att röja elljusspåret i Ängsjö.

Röjning av elljuspår i Ängsjö. Pelle lind, tidigare ordförande medverkar som tonåring.

 början på 70-talet fick vi tillgång till klubbstugan i Granskog där Georg tillsammans med flera händiga kamrater i klubben renoverade stugan, bland annat nytt tak. 5 juni 2004 brann det förråd som tillhörd stugan. Det var skolavslutning och ungdomar firade vid Översjön den kvällen. Polisen bedömde det som mordbrand. Byggnaden innehöll klubbens förråd och verkstad. All utrustning, skidor, stavar och verktyg för att underhålla det omfattande spårsystem som klubbens aktiva hade byggt brann upp. Förrådet byggdes upp av klubben och åter var Georg på plats för att genomföra arbetet med ett nytt förråd.
Det fanns 2,5, 5, 10 och15 km spår. 15 km-spåret gick upp till Rotebroleden. Alla spår byggdes med handkraft, spadar, hackor, spett och skottkärror. Spåren betraktades som de tuffast i Stockholmstrakten och Georg var med och arrangerade flera DM.

Georg var mångsidig och praktisk vilket var en tillgång för klubben. Förutom att han deltog i alla arbeten med röjning och underhåll av spår och alla byggnationer reparerade och underhöll han snöskotrarna. Han byggde snöpackare och tillbringade många timmar på skotern för att fixa fina spår. Under en säsong lade han ner 460 timmar, vilket motsvarar en heltid i 10 veckor. En arbetsdag i skidspårning började vid 5-tiden på morgonen och ofta körde Georg upp spåren sent på kvällarna så att de skulle frysa under natten och hålla bättre.
Georgs insatser har också starkt bidragit till den goda ekonomi vi har i klubben.


Georg tog också initiativet till en skrift till klubbens 50-års jubileum 2012. Ett citat som han tog med speglar hans livsfilosofi. 


Georg såg fram emot livet som pensionär. Han hade avvecklat sitt föräldrahem. Ett jordbruk med flera hus och massor med maskiner och inventarier. Han planerade att tillsammans med Ingalill, några gånger per år åka till Harsa eller Grönklitt för att tillbringa några veckor med det han älskade mest – längdskidåkning.
Georg fick inte den möjligheten att ändra sin livsstil och göra en U-sväng.
En eldsjäl för längdskidåkning har lämnat oss men vi minns hans positiva inställning till att alltid ställa upp och att allt går att lösa med rätt inställning. Vi äldre i kubben har många minnen kvar och våra tankar går till hans familj, Ingalill och barnen
Familjen Georg Kurki i gröngräset

Minnesruna i pdf.

Skribent: Allan Edblom
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

____________________________

  Prenumerera på nyheter

____________________________

Vallaboden

____________________________

Våra skidspår

____________________________

Spårbidrag

____________________________

Postadress:
Järfälla Skidklubb - Skidor
Peter Henningsson, Klintvägen 18
17740 Järfälla

Kontakt:
Tel: 0705162845
E-post: jarfallaskid@gmail.c...