Hoppa till sidans innehåll

Gymnasieelever från REAL-gymnasiet besöker Bruket för förberedelser av Alla på Snö

19 DEC 2019 11:52
Elever och lärare från REAL-gymnasiet besökte Bruket för att planera Alla på Snö 2020. Alla fjärdeklassare i kommunen kommer att delta i Alla på Snö vecka 6 to m 8. De får under en dag prova längdskidor, slalom och snowboard.
  • Uppdaterad: 19 DEC 2019 16:40

REAL gymnasiets elver åk 1 vid Bruket

Trots grått och trist väder samlades elverna i årskurs 1, REAL-gymnasiet under Jonatan Ejvemarks ledning för att förbereda nästa års Alla på Snö - Bruketlyftet. Från Järfälla Skidklubb ställde jag upp för att delge mina erfarenheter från tidigare års aktiviteter. Det är nu sjätte gången som vi genomför Alla på Snö - Bruketlyftet och det blir bättre och bättre för varje år.

 

REAL-gymnasiet har en Natur & Äventyrsutbildning med följande syfte:

"Ditt första år på Natur och Äventyr handlar om att du ska få förståelse för hur du som enskild individ och i grupp fungerar i olika sammanhang och hur kommunikationen fungerar och påverkar upplevelsen. Stort fokus läggs därför på några av ledarskapets grunder, nämligen kommunikation och kunskapen om hur grupper och individer fungerar tillsammans".

"Jonte" Jonatan Ejvemark, lärare på Natur & Äventyr, gör ett mycket bra jobb för stimulera och utveckla ungdomarna till bra ledare. Under veckorna i februari får de bästa möjligheter att prova och testa ledarrollen. Jonte uppmanade dem att i de förberedelser som görs fram till början av februari tänka på hur de på bästa sätt förbereder sig. Årskurs 1 kommer att ha ansvaret tisdag och onsdag varje vecka. Torsdagar och fredagar kommer äldre elever att vara ledare. Fyra olika aktiviteter skall bemannas; Längdskidåkning, alpint, snowboard och löpskytte. 

Några erfarenheter/diskussionspunkter

  • Ledarna har skidor. Vid en del tillfällen under tidigare år har ledarna kommit i gympaskor och vi saknade längdskidor för vuxna. Att vara en förebild och berätta hur roligt längdskidåkning är blir ingen lätt uppgift. 
  • Alla skall vara aktiverade. I början hade vi stafetter med på en ganska lång slinga. Om det tar 1 minut att åka och det är 10 som skall åka så är de aktiva 1 minut och tittar på i 9 minuter. 
  • Agera som ledare. Visa att du tycker det är roligt, släpp loss men var ändå  förebild.
  • Längdskidåkningsglädje. Vad är det som gör att några fjärdeklassare tycker att längdåkning är roligare än mera tuffa aktiviteter som utförsåkning och snowboard. Antagligen har det att göra med att under ett pass kan man lära sig åka riktigt bra och med de lätta skidorna upplever man fartkänslan mycket tydligare i de smala spåren. Jonte uppmanade också de blivande ledarna att tänka om och se till möjligheterna. Blir det natursnö är en utflykt på ängarna spännande och någonting man inte provat tidigare. Det är antagligen inte flera än 25 % som åkt skidor tidigare.
  • Oväntade situationer.Vad gör ni om några börjar bråka eller inte vill vara med. Var bestämd och säg ifrån. Om det inte räcker be klasslärarna ta hand om eleverna. Låt inte några busiga förstöra för er som ledare och övriga elever.
  • Hjälpledarna från Järfälla Skidklubbs roll. Hjälp till med utrustning, om någon ramlar eller inte hänger med. Uppmuntra och peppa eleverna. Stötta ledarna ge tips, råd och fråga hur ledarna upplevde ledarrollen. Ge beröm och någonting att tänka på till nästa pass.

Jonte uppmanade också eleverna att släppa loss, improvisera och har roligt. Det smittar av sig.

Tummen upp från REAL-gymnasiet

Eleverna kommer i januari vara några dar i Kungsberget och under Dennis Anderssons ledning få tips och råd hur man agerar som Alla på Snö ledare.

Från Järfälla SK ser vi fram emot Alla på Snö i februari. Vi räknar med att c:a 15 hjälpledare ställer upp i de 48 pass som skall genomföras under vecka 6 t o m 8.

Stort tack till Jonte Jonatan Ejvemark och eleverna från REAL-gymnasiet för det fina jobb ni gör för att Järfälla kommuns fjärdeklassare skall uppleva snöglädje.

Nu väntar vi på snön!

Fina skidspår på ängen Bruket

 

Skribent: Allan Edblom
Epost: Adressen Gömd

____________________________

    Järfälla Skidklubb

____________________________

  Prenumerera på nyheter

____________________________

Vallaboden

____________________________

Våra skidspår

____________________________

Spårbidrag

Postadress:
Järfälla Skidklubb - Skidor
Anders Ahlström, Fäbodgränd 4
17545 Järfälla

Kontakt:
Tel: +46708788366
E-post: jarfallaskid@gmail.c...

Se all info