Hoppa till sidans innehåll

Längdskidåkningsglädje i Bruket under sportlovet

01 MAR 2019 11:52
Under tre dagar har barn och vuxna provat på skidåkning i Bruket vilket var uppskattat av kommentarerna att döma och alla glada miner och skratt från de som provar längdskidåkning för första gången.
  • Uppdaterad: 01 MAR 2019 11:52

 Utrustning fanns att låna och ledare från Järfälla Skidklubb ansvarde för längdskidåkningsaktiviteten. Tre elever från Realgymnasiet skötte skidskola för snowboard- och slalomåkning. Kommunen administrerade utlåning av utrustning. 

20 - 30 deltagare varje dag. Fjärdeklassare som varit med på Alla på Snö har tagit med sina föräldrar och syskon för att visa att de kan och tycker att det är roligt med skidåkning. De vill att deras syskon och föräldrar skall prova på.

Vad är längdskidåkningsglädje?

Ett försök att beskriva:

  • Längdskidåkning innehåller många element som är tillräckligt svåra för att de skall vara en utmaning men samtidigt så enkla att man på en timme gör påtagliga framsteg. Från att ha ramlat ett tiotal gånger på första varvet till att man klarar sig utan att ramla i slutet av övningspasset. Balans och motorik tränas och utvecklas snabbt hos barn.
  • I en liten sluttning får man tillräckligt hastighet för att fartkänslan skall upplevas samtidigt som svårigheten ökar..
  • Att åka i spår ger både trygghet och väcker nyfikenhet och utforskarglädje. Vad finns på andra sidan åkerholmen. Värmen har tagit hårt på snön och den spårslinga som fanns runt åkerholmen smälte delvis bort. Några tog sig ändå runt på isfläckarna.
  • Längdskidåkning ger också möjlighet att uppleva snöglädje tillsammans. Från sportlovet 2018. Längdskidåkningglädje,

Några iakttagelser och reflektioner.

För vuxna som skall lära sig skidåkning gäller inte talesättet ”Alla barn i början”. Barn lär sig snabbare.

Många utlandsfödda kom till Bruket. En del prövade alla sporterna, några gillade längdskidåkning. Ulvsättraskolans fritids var där med ett 20-tal elever. Bland fjärdeklassarna var det 6 tjejer och 5 killar. Killarna tröttnade efter 45 min och ville hellre pröva annat. 6 tjejer åkte i en och en halv timme, prövade olika saker och trivdes med skidåkningen och varandra. Varför denna skillnad?

En ensam utlandsfödd mamma med en femårig dotter och en nioårig son var där. Sonen ville åka utför. Dottern var för liten för utförsåkning fick åka längd. Dottern fick hjälp med skidorna och åkte sedan ensam flera varv medan mamman var med sonen. Vilken trygghet och glädje dottern utstrålade. Trots att det var första gången så lärde hon sig väldigt snabbt. Hon behövde inga instruktioner, såg bara hur andra gjorde. Mamman lånade skidor och sonen provade också längdskidåkning.

För en mamma med två barn, 7 och 9 år, utan bil tog det en timme från busshållplatsen till Bruket. Hon hittade inte, började följa strandpromenaden blev osäker och vände. Sedan blev det längdskidåkning i tre timmar innan hon promenerade tillbaka till busshållplatsen.

En flicka som varit i Bruket som fjärdeklassare tog med sig pappa och tre yngre syskon, flicka 5 år och tvillingar på sju år. Dom fick en heldag med längdskidåkning och korvgrillning i grillbaren. De kom från Syrien för några år sedan och när de upplevde snö för första gången undrade barnen om det var socker eller salt som täckte marken.

Det var också många föräldrar med barn från Skälby som åkte skidor. Neptuniskolan var med på Bruketlyfteet - Alla på Snö i fredags och Carina, gymnastiklärare, informerade om möjligheten till sportlovsaktivitet.

En familj med 5 årig dotter och 9-årig son åkte skidor för första gången. Mamman lyckades bra och pappan hade det jobbigare. Det gick bättre för flickan än brodern i den lilla backen. Han började tjura och ville inte vara med längre. Humöret var ändå på topp och de skrattade åt sina försök att lära sig längdåkning. Om det varit tvärtom, sonen 5 år och dottern 9 hade det antagligen inte varit några problem! Varför?

När jag åkte hemåt vid 3-tiden med fullastad bil, 80 par skidskor, 50 par skidor och stavar så var flera barn på väg hem promenerande längs Görvälnsvägen. Ett barn bar på snowboardbräda. Mamman med barn promenerade mot busshållplatsen. Inga tecken på curlingföräldrar. Jag hoppas de har haft en härlig dag vid Bruket. Ett är då säkert att det är positivt för folkhälsan.

Skidlekplats på ängen norr Brukets backe.

Sammanfattning

Att utveckla Bruket till en samlingsplats för vintersporter borde prioriteras av Järfälla kommun. 80 % av de som besökte Bruket under vintersportlovet var utlandsfödda. Att se ensamma mammor kämpa för att ge barnen en upplevelse för livet är stort och behöver uppmuntras i en tid när många ropar på flera poliser. Bland dessa barn och ungdomar finns många som tycker om att röra på sig och ligger utanför curlingzonen. Vi bör ta tillvara att detta.

Skidlekplatsen kan byggas ut med spår som går i ängens ytterkanter. Många barn gillar att åka lite längre och berätta att ”Jag har åkt en mil”. Vuxna kan på kvällar och helger motionera i skidspåren. Familjer med barn i olika åldrar med skilda intressen kan tillsammans få dessa tillgodosedda. Infrastruktur och kunnig personal finns på plats. Små investeringar och en liten resursförstärkning kan ge Järfällabor skidåkning under en längre period.

Många tjejer som prövade längdskidåkning var intresserade att lära sig mera. Tyvärr spelar vädret oss ett spratt. Om vi kunde samla dem ett par gånger innan säsongen är slut kunde vi kanske fånga upp deras intresse. Då krävs ett tjockare konstsnötäcke.

Många önskade att utlåningen kunde vara öppen hela sportlovet. Det nyöppnad sportoteket kan kanske bidra med utrustning utanför sportlovsaktiviteterna.

Tyvärr saknades servering i Café Bruket under veckan. En del barn skjutsas ner på morgonen och får en hundralapp för att köpa mat och då saknas servering. Med fler besökare kan en enklare servering finnas. Den kanske kan drivas av pensionärer eller ungdomar.

Det är uppenbart att Bruketlyftet - Alla på Snö fyller en viktig funktion för Järfällaborna. I kombination med aktiviteterna under sportlovet får många möjlighet att prova på vintersporter utan större kostnad. Det var många besökare i Bruket under de tre dagar sportlovsaktiviteterna med utlåning av utrustning pågick. Vi hoppas att med en större skidlekplats och längre skidspår kommer fler att besöka Bruket. Ett lyft för folkhälsan och gemenskapen. Barn och vuxna behöver röra sig mera.

Till slut vill vi uppmärksamma kommunens anställda, Per och Pias insatser för att ge oss fina förutsättningar att åka skidor. En stor eloge till dem.

Ett stort tack till er alla som besökte Bruket under sportlovet. Det var roligt att träffa er och få er uppskattning. Vi ses nästa vinter.

Skribent: Allan Edblom
Epost: Adressen Gömd

____________________________

    Järfälla Skidklubb

____________________________

  Prenumerera på nyheter

____________________________

Vallaboden

____________________________

Våra skidspår

____________________________

Spårbidrag

Postadress:
Järfälla Skidklubb - Skidor
Anders Ahlström, Fäbodgränd 4
17545 Järfälla

Kontakt:
Tel: +46708788366
E-post: jarfallaskid@gmail.c...

Se all info