Hoppa till sidans innehåll
Foto: Allan Edblom USA besök i Granskog

USA-besök i Granskog

31 JAN 2016 07:31
Jag minns med glädje åren med Järfälla Skidklubb, det var Pappa Reino som fick mig upp på skidorna. Från uppväxten, barndomen och ungdomen i Järfälla har jag många fina minnen.
Orden kommer från Marianne Haider-Lomax som vi träffar vid klubbstugan i Granskog. Hon är hemma från Californien där hon sedan 27 år har sitt hem. Marianne som är född 1966 var med i klubben och tävlade i slutet på 70-talet och början på 80-talet, både enskilt och i stafettlaget. Det var samtidigt som bland annat Helene Penttinen och Maria Yregård var bland de aktiva.
  • Skapad: 31 JAN 2016 07:31

Det började som för många andra. Veckan efter Finlandialoppet och sen Vasaloppet 1988 åkte hon till USA som barnflicka, först utanför Los Angeles sen i Utah. Och så hem till Järfälla ett år. Men det var något som drog i USA. Marianne åkte tillbaka och gifte sig. Hon bor numera med familjen i Lotus nära Placerville inte alltför långt från Californiens huvudstad Sacramento. Där driver de ett äventyrsföretag med många aktiviteter på programmet, forsränning, bergsklättring vandring i bergen, gå på snöskor med mera.  De har mellan 20-25 anställda beroende på säsong.

Skolbarnen i fjärde klass läser USA:s historia. Då har de möjlighet att bo i tält och leva friluftsliv och gräva guld! Marianne berättar att de ordnar dessa veckor i maj och det naturligtvis är i de gamla guldgrävartrakterna. Låter mycket spännande!

Mariannes barn åkte tidigare skidor och var med i en skidklubb. Själv har hon deltagit i företagets aktiviteter men numera sköter hon det administrativa, dessutom håller hon på att utbilda sig till mäklare.

Ska ni köpa hus i USA vänd er till mig, säger hon. Nu är det kanske inte så aktuellt för oss i Järfälla Skidklubb men hon hälsar oss välkommen till Rock-n-Water som företaget heter (hemsida finns på nätet!).

Inte långt från Marianne bor en annan ”gammal” klubbmedlem Joakim Wettermark

Jag är gudmor till deras pojkar berättar hon.

Marianne kommer hem åtminstone en gång varje år och hem är till viss del fortfarande Järfälla. Roligt att hon också ville komma till Granskog och träffa några av oss klubbmedlemmar. Pappa Reino, som varit i USA många gånger hos henne, var med och han är ju också en av oss som varit med i klubben sen 60-talet. Just nu har vi dåligt med snö (28/1) här i Järfälla men Marianne har hunnit med att vara ute på skidorna med brorsbarnet. Gamla takter sitter i.

     Allan fotograferade och Ingrid skrev.

Granskog klubbstugan

Klubbstugan i Granskog. Minimalt med snö fastän vi är i slutet av januari.

Eld i spisen Elden i järnspisen spred behaglig värme

Georg Kurki, Marianne Haider-Lomax och pappa Reino Georg Kurki, Marianne Haider-Lomax och pappa Reino

Marianne Haider-Lomax och Gerd Kristiansson

Marianne Haider-Lomax och Gerd Kristiansson

Ingrid Hagström Ingrid Hagström

Tavla med gamla JSKare studeras

Marianne Haider-Lomax,Reino, Inga-Lill Kurki och Brigitte Moberg studerar tavla med gamla JSKare 

Reino Haider

Reino Haider

Skribent: Ingrid Hagström

____________________________

    Järfälla Skidklubb

____________________________

  Prenumerera på nyheter

____________________________

Vallaboden

____________________________

Våra skidspår

____________________________

Spårbidrag

Postadress:
Järfälla Skidklubb - Skidor
Anders Ahlström, Fäbodgränd 4
17545 Järfälla

Kontakt:
Tel: +46708788366
E-post: jarfallaskid@gmail.c...

Se all info