Hoppa till sidans innehåll
Foto: Från Tranemo Konstsnöspår

Konstsnö i Ängsjö

22 OKT 2015 07:20
Järfälla kommun har i budget för 2015 (Plan för 2016 ) begärt 4 milj för konstsnöanläggning i Ängsjö. Motiveringen framgår av nedanstående sammanfattning. Från Järfälla Skidklubbs sida är vi naturligtvis väldigt positiva till en konstsnöanläggning men ifrågasätter om Ängsjö är bästa platsen. Vi kommer att försöka sammanställa för och nackdelar med olika alternativ.
  • Skapad: 22 OKT 2015 07:20

 Ett första utkast. Lämna gärna era synpunkter. This is a mailto link

Jämförelse alternativa plater för konstsnöspår

Järfälla kommuns motivering

Stockholm är Sveriges mest aktiva distrikt vad gäller längdskidor. Varje år är omkring 25 procent av åkarna i exempelvis Vasaloppet från Stockholm. I och med in-flyttningen till Stockholm kommer antalet aktiva tävlingsåkare och motionärer att växa. Samtidigt med befolkningsökningen fortsätter 1900-talets utveckling med en ”snögräns” som flyttas längre och längre norrut. De osäkra vintrarna i Stockholm gör att behov av konstsnöanläggningar är stort. Att kunna grunda skidspår med konstsnö innebär att spåren kan klara längre perioder av töväder och ändå bjuda på åkbara spår. Som jämförbart mått kan nämnas att 50 centimeter konstsnö motsvarar 1,5 meter packad natursnö. Svenska skidförbundet har låtit en oberoende forskare utreda möjligheterna till att anlägga konstsnöspår i Stockholms län. En av de platser som ansågs lämpliga för ändamålet är Ängsjö friluftsgård.

En sådan anläggning skulle vara mycket lämpligt som en regional anläggning place-rad i Järfälla där kommunen kan få ersättning för skidåkare från andra kommuner.

Se sidan 47 i detta dokument.

Skribent: Allan Edblom

____________________________

    Järfälla Skidklubb

____________________________

  Prenumerera på nyheter

____________________________

Vallaboden

____________________________

Våra skidspår

____________________________

Spårbidrag

Postadress:
Järfälla Skidklubb - Skidor
Anders Ahlström, Fäbodgränd 4
17545 Järfälla

Kontakt:
Tel: +46708788366
E-post: jarfallaskid@gmail.c...

Se all info