Hoppa till sidans innehåll

Ännu en årgång 9:e klassare har varit med på Alla på Snö

27 FEB 2019 20:00
Under veckorna 6 tom 8 har samtliga 4:e klassare under en dag fått pröva på olika vintersporter; Alpint, snowboard , löpskytte och längdskidåkning. 15 medlemmar från Järfälla Skidklubb har medverkat.
  • Skapad: 27 FEB 2019 20:00

Skidlekplats på ängen norr Brukets backe. Foto: Annica Dahlborn

Skidlekplats på ängen norr Brukets backe. Foto: Annica Dahlborn

Alla på Snö är mycket uppskattad aktivitet bland Järfällas elever och lärare. Tredjeklassare börjar redan när fjärdeklassarna är i Bruket att tala om att näst år är det vår tur.

Ett bildspel från Alla på Snö - Bruketlyftet.

Organisation

Järfälla kommun med Annica Dahlborn och Maria Segerström samordnar aktiviteten där Järfälla Alpin, Järfälla Löpskytte och Järfälla Skidklubb medverkar. REAL-gymnasiets Natur- och Äventyrslinje ställer upp med ett 50-tal elever som ledare och Skidförbundet bidrar med utrustning och hjälper till med snowboard instruktörer och utbildning av ledarna från REAL-gymnasiet.

Tack vare kylan i slutet av januari kunde Per Orlebäck med Brukets personal samt skidklubbarna spruta snö och i år har vi en fått en större skidlekplats på ängen norr Brukets backe. Bosse Segercrantz har hjälp till med att köra upp spåren. 

Snö och väder

Vi har haft väldigt varierande väder: Strålande sol och minusgrader, duggregn och under de senaste dagarna för årstiden väldigt varmt väder. Det har påverkat snöförhållandena och några dagar har det varit väldigt fina förhållanden, strålande sol och några grader kallt. En dag var det isgata så vi fick flytta till en del av stora backen som var pistad och lite mjukare. De varma dagarna höll inte spåren och när det varit varmt väder och kallt på nätterna var det glatt under skidorna.

Tillgången på konstsnö har starkt bidragit till att vi har kunnat ge mycket bra förhållanden för att prova på längdskidåkningens utmaningar för eleverna.

Medias intresse och Alla på Snös "marknadsvärde"

Det har varit mycket intresse från olika medier.

Reflektioner

Trots  de varierande förhållandena har ledarna från REAL genomfört Alla på Snö föredömligt och gett alla eleverna snö- och skidglädje. Det är nog den bäst genomförda Alla på Snö aktiviteten som vi har haft sedan starten för 5 år sedan.

Från Järfälla Skidklubbs sida ser vi Alla på Snö som ett mycket viktigt arrangemang för kommunens fjärdeklassare. Alla oavsett bakgrund får möjlighet att prova på en sport med längdskidglädje. Många av eleverna har aldrig varit vid Bruket, de flesta har aldrig åkt skidor förut och max en handfull i varje klass har åkt längdskidor. 4:e klassare är positiva, nyfikna och ser ut att tycka om att prova nya saker. Längdskidåkning tycks ha de element som uppskattas av eleverna. Under det timslånga passet gör de stora framsteg. Ledarna sätter samman olika övningar som stimulerar och utmanar.

Klubben får möjlighet att visa upp vår verksamhet för elever, lärare och gymnastiklärare. Vi bidrar till Skidförbundets målsättning om skidor hela livet. Många av oss äldre i klubben ställer upp som medhjälpare vid genomförandet. 

Bruket - center för vintersporter

Många av besökarna och representanter från REAL-gymnasiet och Skidförbundet ser potentialen i Bruket. Varför satsar inte Järfälla kommun på att utveckla Bruket ytterligare är frågan som vi får? Den skidlekplats som Pär iordningställde i år var dubbelt så stor som förra årets. Tyvärr så gjorde värmen att spåret runt åkerholmen inte höll. Trots den relativt lilla konstsnöytan har ändå vuxna sökt sig till Bruket för att åka längdskidor på kvällar och helger.

Bruket kan bli en samlingsplats och bidra till folkhälsan om konstsnöspåret utökas till att omfatta hela ängen. Med ytterligare underlag av besökare finns också möjlighet att Café Bruket kan utöka öppettiden. Vintertid finns möjlighet till långfärdsskridskor, pimpelfiske och många promenerar längs strandpromenaden.

Kartbild skidlekplats Bruket Alla på Snö 2019

De skidspår som visas på kartbilden är de spår som vi kunde köra upp när vi hade natursnö en kort period i början av februari. Det spåret var också uppskattat av eleverna. I ett sista pass för dagen ville några fortsätt och åka flera varv.

För Järfälla Skidklubb innebär det också att vi enklare kan genomföra våra träningar med barn- och ungdomsgrupper när vi får tillgång till snö under en längre tid. Särskilt påtagligt denna vinter. Tidigare har vi varit tvungna att åka till Granåsen, Bålsta, för att träna på snö. Medlemsantalet ökar liksom barn- och ungdomsverksamheten genom tillgången på den skidlekplats som vi har haft i Bruket denna säsong. En utökning 

Alla på Snö - kan öka tillgängligheten till Bruket med omgivningar

900 elever, 17 skolor med lika många lärare, gymnastiklärare och elever får under en dag se de möjligheter till vintersport som erbjuds i kommunen. Många elever känner inte till att det finns en backe och möjlighet till att komplettera den med längdskidåkning. Några spontana kommentarer från barnen. "Oj vilken backe. Där kan man ju dö". "Inte visste jag att det fanns en slalombacke här fastän jag har varit här på sommaren".

Vi får heller inte glömma att elever, ledare och andra engagerade har tillsammans utövat mer än 1000 timmars längdskidåkning som påverkar folkhälsan positivt. Inkluderas de övriga aktiviteterna i Bruket är det 4000 timmar.

Dessutom om man räknar med att varje barn och andra medverkande har minst två nära anhöriga som blir uppmärksammade om verksamheten vid Bruket. Det är en kraftig påverkansfaktor för möjligheten att utöva vintersport vid Bruket.  

Vilket genomslag får det på sikt när allt fler fjärdeklassare har fått uppleva Snö/skidglädje vid Bruket och kan ta med föräldrar och visa att de kan åka skidor och finns det dessutom möjlighet att låna utrustning kan också föräldrarna pröva att glida fram i välpreparerade lämpligt kuperat spår för nybörjare.

I Bruket finns en färdig infrastruktur. Med små kompletteringar kan också de som är intresserade av längdskidåkning får en möjlighet att utöva idrotten.Varför inte med små medel ge Bruket detta lyft som så många som arbetar där och lägger ner ideellt arbete förtjänar? 

Järfälla Skidklubb föreslår därför att punkten "en skidanläggning vid Bruket för alla former av utförsåkning" i avsnittet  "Kommunens invånare skall ha tillgång till", sidan 10 i Budgetförutsättningar 1920-21 kompletteras med "och konstsnöspår och skidlekplats för längdskidåkning". 

Skribent: Allan Edblom
Epost: Adressen Gömd

____________________________

    Järfälla Skidklubb

____________________________

  Prenumerera på nyheter

____________________________

Vallaboden

____________________________

Våra skidspår

____________________________

Spårbidrag

Postadress:
Järfälla Skidklubb - Skidor
Anders Ahlström, Fäbodgränd 4
17545 Järfälla

Kontakt:
Tel: +46708788366
E-post: jarfallaskid@gmail.c...

Se all info